Περιοδικο VITA, Νοεμβριος 2011

Περιοδικο VITA

Dental Face Lift

«Συνήθως το διάστημα 1-2 εβδομάδων αρκεί για να αποκτήσουμε ένα όμορφο χαμόγελο»

Θέλω να αλλάξω το χαμόγελό μου, αλλά φοβάμαι μήπως δεν έχω φυσικό αποτέλεσμα.
Με τα καινούργια υλικά που διαθέτει η αισθητική οδοντιατρική, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι δόντια με εντελώς φυσικές αποχρώσεις, τα οποία έχουν διαφάνειες όπως τα φυσικά. Οι ασθενείς άλλοτε θέλουν κατάλευκα, τέλεια, αστραφτερά δόντια τύπου Hollywood Smile και άλλοτε προτιμούν το European Look, με πιο φυσικό αποτέλεσμα. Στον κάθε τύπο ανθρώπου ταιριάζει κάτι διαφορετικό ανάλογα με τα χρώματα και την προσωπικότητά του. Σαφώς τα δόντια μετά από κάθε είδους παρέμβαση πρέπει να διατηρούν τη φυσικότητά τους, να μη φαίνονται υπερβολικά λευκά, χοντρά και ψεύτικα. Αυτή, όμως, είναι η δουλειά του εξειδικευμένου στην αισθητική οδοντιάτρου.
Η λεύκανση καταστρέφει τα δόντια;
Ακούγονται πολλές αναλήθειες σχετικά με τη λεύκαν­ση και την καταστροφή του σμάλτου των δοντιών. Η λεύκανση πρέπει να γίνεται μόνο υπό την εποπτεία του οδοντιάτρου, με λευκαντικά τζελ που έχουν έγκριση από την Αμερικανική και την Ευρωπαϊκή Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Όταν τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές, η λεύκανση αποτελεί μια διαδικασία ρουτίνας που δεν καταστρέφει τα δόντια και γίνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι παλιότερα (με ένα ραντε­βού μίας ώρας στο ιατρείο και οπωσδήποτε 5 ημέρες για 2 ώρες στο σπίτι, για πιο λευκά δόντια που θα κρατήσουν πολλά χρόνια).
Θα ήθελα να βάλω όψεις πορσελάνης, αλλά με φοβίζει το τρόχισμα.
Οι παραδοσιακές όψεις πορσελάνης είναι φλούδες πορσελάνης που συγκολλώνται στην πρόσθια μόνο επιφάνεια των δοντιών και χαρίζουν όμορφο χαμό­γελο. Για να αφεθεί χώρος για την πορσελάνη, πρέπει να αφαιρεθεί ένα πολύ λεπτό στρώμα δοντιού (όσο το νύχι μας). Οι νέες όψεις πορσελάνης χωρίς τρό­χισμα (ultra thin veneers) έρχονται να προστεθούν στα πιο σύγχρονα όπλα της αισθητικής οδοντιατρι­κής. Πρόκειται για πολύ λεπτή πορσελάνη πάχους 0,3 χιλιοστών (μοιάζει με φακό επαφής), η οποία διαθέτει όμως μεγάλη αντοχή (μέχρι και 20 χρόνια), ενώ απαιτείται ελάχιστο ή και καθόλου τρόχισμα των δοντιών. Οι πολύ λεπτές όψεις μπορούν να αλλάξουν το χρώμα το δοντιών μέχρι και 5 τόνους, χρησιμο­ποιούνται για να γεμίσουν διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, αλλά και σε περιπτώσεις ανθρώπων με δόντια προς τα μέσα, κοντά ή μικρά δόντια.

Ελισάβετ Κουκοπούλου

Αστραφτερό

Χαμόγελο

Who is who

Ελισάβετ Κουκοπούλου, χειρουργός-οδοντίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευμένη στην Επανορθωτική και Αισθητική Οδο­ντιατρική, MSc University of Michigan, US. , Dental Esthetics Clinic (www.dental-esthetics.gr).

Eνημέρωση24 ΩΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Περισσότερα